Stilteretraite in Zuid-Spanje

Meegaan op een stilteretraite met Mi Cuento Reizen, is kiezen voor het pad van stilte dat je geleidelijk naar jouw hart brengt. In de drukte van alledag is het niet gemakkelijk om de stem van je hart altijd te horen, laat staan te volgen. Sterker nog: door alle prikkels om je heen heb je eerder de neiging om je af te sluiten. Je schiet dan in je hoofd, waardoor je weinig of geen verbinding meer hebt met jouw hart. Juist het tegenovergestelde is wat je zult gaan ervaren op deze groepsretraite in de stilte. Je ontmoet minder prikkels en voelt hoe je hart opent, en hoe je steeds meer de verbinding met je hart zult beleven. Bijzonder is ook dat juist de groepsdynamiek perfect zijn weg vindt binnen de stilte.

goede balans tussen individu en groepsdynamiek
goede balans tussen individu en groepsdynamiek

Stilteretraite - hoe gaat dat dan?

Moet je bij een stilteretraite meteen stil zijn?

Tijdens onze retraites kiezen we ervoor om de stilte langzaam uit te nodigen. Op de eerste dag maak je kennis met je medereizigers, waarbij je steeds wat langere periodes van stilte zult gaan ervaren. Daarna wordt de stilte ingeluid en vanaf dat moment wordt er niet meer gesproken, wordt er geen oogcontact gemaakt en word je ook gevraagd om lees- en luistermateriaal niet te gebruiken gedurende 4 dagen. Contact met de begeleiding is altijd mogelijk, als dit jouw proces dient. Je kunt via een briefjes-systeem een bericht achterlaten voor de begeleiders, die dan contact met jou zoeken om jou weer verder op weg te helpen.

Stilteretraite: is stil zijn niet ongemakkelijk?

Okay, toegegeven. De allereerste keer dat je met zijn allen aan tafel zit, je geen oogcontact maakt (overigens hoef je er niet krampachtig over te doen als je blik per ongeluk de blik van een ander kruist), je eten wordt neergezet voor je en je dan niet eens 'dankjewel' zegt of 'eet smakelijk', dan zul je beslist wat onrust in je lijf voelen. Dat is heel normaal. Wij zijn zo gewend om met onze woorden te communiceren, om vooral ook gericht te zijn op de wereld buiten ons, dat het bijna niet sociaal voelt om zo helemaal bij jezelf te blijven tijdens zo'n sociaal samenzijn.

 

Echter, al heel snel merk je dat het zo fijn voelt om even niets te hoeven. Om niet een nietszeggend gesprekje aan te hoeven knopen over het weer bijvoorbeeld, maar om met oprechte interesse je eten te proeven en smaken. Zo ben je er écht helemaal voor jezelf. Ook tijdens de maaltijden. Gaande de week zul je merken dat je zó open gaat staan in deze reis, dat je de groepsenergie heel goed zult voelen. Het voelt niet eenzaam, je bent er samen, met eenzelfde groepsgevoel. Heel bijzonder is dat. Door die openheid krijg je op een non-verbaal niveau alles wat belangrijk is toch mee. 

 

Overigens wordt er tijdens het neerzetten van bepaalde meditaties of oefeningen wel ook gewoon gesproken. Dingen worden aan je uitgelegd, of er wordt iets van je gevraagd. Wij proberen de stilte zoveel mogelijk te bewaken, maar af en toe ontkomen ook wij er niet aan om woorden te gebruiken. Overigens is het ook altijd mogelijk, als je even vastloopt in de stilte, om een kort coachingsgesprekje te hebben met onze begeleiders. In eerste instantie verzoeken wij jou om te kijken wat je in de onrust of de moeite vindt, en kom je er niet uit, dan kom naar ons toe. 

 

Ben jij klaar voor deze sprong in het diepe?

Naar de homepage