Waarom op Retraite - Een Verhaal van Didie Schackman

Ik ontdek het leven op retraite vakantie

Wakker worden, werken, verzorgen en dan ’s avonds tot de conclusie komen dat je niet geleefd hebt. Dat overkomt ons allemaal. Geen probleem, morgen ga je het anders doen, of overmorgen. Nou ja, volgende week is ook goed en anders wacht je gewoon tot nieuwjaar. Ik beloof je: als je zó lang wacht, gaat het niet meer gebeuren. Ga op retraite vakantie en ontdek je bezieling voor het leven.

Leef nu en maak een plan

Je hebt geen excuus nodig om voluit te leven. Als je dag in dag uit met jezelf discussieert, moet je actie ondernemen, dat heb je zelf ook wel door. Maar waar begin je? Hoe vaak krijg ik niet de vraag: “Ik wil aan de slag, maar weet niet hoe. Wat kan ik doen om mezelf te leren begrijpen?” Logisch dat je daar geen antwoord op hebt. Als je zo vastzit in je dagelijkse patronen, is het begrijpelijk dat je er niet uitkomt.

Ontrafel je verhaal

Om te ontdekken hoe je wil leven en wat je daarvoor kunt doen (en laten...), moet je jezelf wakker schudden in een omgeving waar niks je herinnert aan je oude gedrag. Je doet er goed aan mensen en een omgeving te zoeken waar je het oude gepieker doorbreekt, waar kansen ontstaan en beperkingen verdwijnen, en waar zorgen uitdagingen worden.

 

Ontwarren doe je met verrassende inzichten op weg naar een nieuw verhaal.

 

Gezien mijn mindful leven ontmoet ik steeds meer mensen op zoek naar een bewuste lifestyle. Ze vertellen me over hun twijfels en hun droomleven. Niet alleen drukke moeders die zichzelf hebben ‘verloren’ in het gezin, maar ook werkende mannen met een mooie carrière. Ze worden bedolven onder hun gedachten en missen de magie van het leven. Niet perse ongelukkige mensen - meestal redelijk tevreden met werk, gezin en sociaal leven - maar ze voelen dat er iets schuurt, iets ontbreekt in de bezieling van hun leven.

 

Wakker schudden dus, de verwarring ontwarren.

 

Daarvoor heb je een aantal mogelijkheden. Ik geef je de beste oplossing voor een vliegende start, jouw ontdekkingsreis voor je leven: de retraite vakantie.

Waarom pleit ik voor een retraite vakantie?

Door een retraite te volgen word je je bewust van (oud) gedrag en verken je nieuwe mogelijkheden onder begeleiding van deskundige mensen. Je zelfvertrouwen groeit direct omdat je bewust kiest voor persoonlijke groei en daar word je duurzaam gelukkig van.

Een retraite heeft nog veel meer voordelen:

·    Je werkt niet alleen, maar ook in een groep waardoor je aan verschillende uitdagingen werkt

·    Je bevindt je onder gelijkgestemden waardoor er op voorhand respect voor elkaars uitdagingen is, je voelt de herkenning bij andere mensen

·    Een duidelijk programma geeft structuur en regelmaat. Dat is per definitie een goede start van bewust leven

·    Het effect is groter dan bij een dag-workshop omdat je meerdere dagen aaneengesloten oefent

En waarom een retraite 'VAKANTIE"?

·    Bij een spirituele vakantie zijn reflectie en ontspanning mooi in balans

·    De retraite vakantie is een toegankelijke vorm als je begint met het verkennen van je mind

·    Je bent niet alleen bezig met je innerlijk, dankzij de sfeervolle omgeving kom je opnieuw in aanraking met de natuur

·    Je werkt met mensen die niet alleen focus hebben op hun mind, maar ook genieten van een vakantie, een mooie dynamiek

·    Vakantie retraites hebben doorgaans een flexibel programma waardoor je kunt ontdekken waar jij je fijn bij voelt.

Verder is het waardevol je mind te verkennen, weg van huis.

 

Een nieuwe omgeving doet aanspraak op andere ervaringen. Op een vakantiebestemming kom je in aanraking met nieuwe triggers; een ander landschap, magische kleuren, nieuwe geuren en verrassend eten doen een beroep op ongebruikte sensaties. Met een frisse focus richt je je ‘cameralens’ op andere hoek, niet op zorgen of het huishouden. De routine thuis doet er niet meer toe, geen druk van je eigen weekplanning. Door de afwezigheid van spullen, agenda’s, reclame en technologie komt de eenvoud van leven opnieuw in zicht. 

 

Toch niet zo'n trend dingetje, hè, met z'n allen op retraite?

Nee, jezelf terugtrekken en afstand nemen van verplichtingen is zo oud als onze jaartelling en ver daarvoor. Het terugtrekken (Latijn retrahere) en vrij zijn van verplichtingen (Latijn vacantia) is een universeel, mens eigen verlangen. Vergeet niet dat zowel Jezus, Boeddha als Mohammed ons voorgingen. Ook zij hadden behoefte aan een reis op zoek naar het ware bestaan. Gezien onze cultuur en de tijd waarin we leven zijn er ondertussen talloze nieuwe retraite varianten bijgekomen, waaronder de groepsretraite. Dankzij deze vorm leer je dichtbij jezelf te blijven binnen een sociale context. Ik ben en groot voorstander van deze groepsretraites omdat het dichtbij onze werkelijkheid staat.

 

Een retraite vakantie in Spanje?

Regelmatig publiceer ik lijsten van retraites in binnen- en buitenland. Daarvoor put ik uit mijn netwerk van centra, coaches en instituten die zich vanuit professie en passie toeleggen op authentieke retraites. Onlangs zocht ik naar retraite vakanties in Spanje: na een bezoek aan een Catalaans klooster vorig jaar werd ik zo nieuwsgierig naar het land en haar spiritualiteit, dat ik me afvroeg of er Nederlanders zijn die Spaanse retraite vakanties organiseren. Tijdens mijn research kwam ik in contact met Anna Houben, de bezielde onderneemster achter Mi Cuento. Haar gedrevenheid trok mijn aandacht, evenals haar oprechtheid en enthousiasme, daarom dook ik in haar wereld. 

Wat vind je bij Mi Cuento en nergens anders?

Anna Houben, de initiatiefneemster, organiseert mijn favoriete type ontdekkingsreis: de retraite vakantie. En die combinatie is niet altijd vanzelfsprekend.

 

Enkele jaren geleden heb ik zelf zo’n reis samengesteld voor mijn bezoek aan het Franse mindfulness klooster Plum Village. Het kostte behoorlijk wat tijd om het hele programma rond te krijgen en te combineren met een verblijf in een passende én comfortabele accommodatie.

 

Daarnaast regelde ik de tickets en autohuur. Dat soort zaken heeft Anna’s team allemaal voor je geregeld.

Bovendien voel je bij Mi Cuento de oorspronkelijke passie voor Andalusië, het zuiden van Spanje.

Ondernemer en Coach Anna Houben
Ondernemer en Coach Anna Houben

Anna koestert een diepgewortelde liefde voor de regio welke ontstaan is tijdens haar Spaanse vakantie op vijftienjarige leeftijd. Heimwee naar Nederland heeft Anna nooit gekend, alleen naar Spanje toen ze terug naar huis moest. Vanaf dat moment stroomde de Spaanse energie door haar lichaam, iets dat nooit verloren is gegaan. 

Toch duurde het een hele tijd voor ze die energie weer voelde..

Het was pas op haar negenendertigste toen ze de magie van Andalusië opnieuw beleefde. Opvallend genoeg tijdens haar eigen retraite, op zoek naar antwoorden voor haar leven. Deze reis bracht haar niet alleen kalmte van binnen, het was de start van een nieuw missie: mensen coachen om de essentie van hun leven te ontrafelen. Ze startte haar coachingspraktijk en ging tegelijkertijd aan de slag bij de reisorganisatie waar ze de Spaanse retraite had gevolgd. Het einde van dit reisbureau enkele jaren later bleek de opening voor een gedurfde droom: het zelfstandig organiseren van spirituele reizen naar Andalusië. En zo gaf zij vorm aan haar meest authentieke verhaal: Mi Cuento (letterlijk vertaald: mijn verhaal).

Tot op de dag van vandaag doen Anna en haar experts er alles aan om trouw te blijven aan het oorspronkelijke verhaal: 

Spirituele reizen vanuit het Hart

En dat blijkt uit alles:

De begeleiders hebben de ervaring en sensitiviteit om groepsdynamiek perfect aan te voelen. Er wordt geen ‘programma afgedraaid’, maar flexibel gewerkt met de energie die je samen deelt. De retraite is een reis en in veel gevallen letterlijk het begin van een nieuwe koers in je leven. Daarom staan de begeleiders ook ná de reis voor je klaar. Eenmaal samen op reis blijf je elkaar inspireren.

Retraite Vakantie in de natuur met Mi Cuento
Retraite Vakantie in de natuur met Mi Cuento

Niet alleen het programma, ook de afwisseling tussen groep en individu is in balans.

Er is ruimte voor jouw persoonlijke behoefte en vragen dankzij één-op-één gesprekken met de coaches. Belangrijk omdat iedereen een eigen ontwikkeling doormaakt. Aandacht voor het persoonlijke staat centraal. Daarom zijn de groepen klein, ergens tussen de vijf en tien personen. En werk je samen met twee begeleiders, iets dat niet bij iedere kleinschalige retraite het geval is.

Bovendien bevatten de spirituele reizen altijd 5 elementen:

1.    Inspireren: hoe je naar het leven kan kijken

2.    Prikkelen: naar jezelf kijken

3.    Alles uit je leven halen: bewustwording van jouw kansen

4.    Genieten: ter plekke ervaren hoe waardevol je leven nu is

5.    Ontspannen: spanning van je mind afhalen

Wat mij aan Mi Cuento fascineert is de hartstocht van de eigenaresse.

 Wat mij aan Mi Cuento fascineert, is de hartstocht van de eigenaresse.

Ze is in 2017 gestart met de eerste reis en heeft ontzettend hard gewerkt om deze organisatie neer te zetten. Vol overgave en toch regelmatig met het gevoel dat ze tekort schoot; vanwege de hardnekkige overtuiging dat alles in één keer perfect moest zijn. Gelukkig ontwikkelt ze zelf ook nog steeds, wat resulteert in een nog sterker geloof  in alles wat ze inmiddels heeft bereikt. De organisatie straalt oprechtheid uit en de mensen en reizen zijn energiek en rustgevend tegelijk, en… er mag gelachen worden, leven vanuit plezier maakt het allemaal een stuk eenvoudiger.

Welke persoonlijke retraites verzorgt Mi Cuento?

Anna heeft drie reizen samengesteld op basis van ieders expertise en levensvragen.

Latifa: voelen en beleven wie je bent.

Via een zorgvuldig samengesteld programma kom je in contact met jouw unieke bestaan. Diep onderzoek naar wie je wil en kan zijn. Ontwarren wat er allemaal verstrikt is geraakt en helder leren te voelen wat je hart te vertellen heeft. Een reis naar binnen om er uiteindelijk altijd voor jezelf te zijn.

Stilte: vanuit de routine in je dagelijks leven word je stil.

Luisteren naar wat je hart vertelt, maar jij niet hoort omdat je door dendert volgens dagelijkse patronen. Met deze retraite kom je los van alles wat je gedachten routinematig hebben ontwikkeld om met een open geest opnieuw te leren luisteren.

Expressie: alle emoties de ruimte geven.

Bewegen, mediteren, dansen, spreken, laat je lichaam voor je werken. Vanuit kracht en passie ontdek je in deze reis de kwaliteit van rust en aandacht. De afwisseling van bronnen zoals vuur, aarde, licht en lucht geven vorm aan je vrijheidsmissie. Je ontwaakt uit de pauze, je leeft intenser dan ooit.

 

Wat is je ontdekkingsreis waard?

Doorgaans maak ik selecties van retraites die een paar honderd euro kosten. Mi Cuento vraagt wat meer. Terecht, niet alleen vanwege de persoonlijke aandacht, intensieve begeleiding, het zorgvuldig samengestelde programma en schitterende locatie: het is Anna zelf waardoor deze reizen iedere euro waard zijn. Twee jaar lang  heeft zij gewerkt aan deze onderneming, verschillende uitdagingen doorstaan en in moeilijke periodes doorgepakt en geïnvesteerd om niet alleen haar droom te realiseren, maar mensen zoals jij en ik te helpen op weg naar innerlijke kalmte en ongekende passie voor je droomleven. 

Ontdek jezelf in de natuur van Spanje
Ontdek jezelf in de natuur van Spanje

Ga op retraite vakantie om jezelf te ontwarren

Kies een flexibel programma zodat het óók als een vakantie voelt. Ervaar de ruimte voor jezelf en de dynamiek van een groep onder deskundige begeleiding. Voel je er comfortabel bij: niets is zo herkenbaar als de behoefte om je even terug te trekken uit de dagelijkse routine.

 

Ben je benieuwd naar de wereld van Mi Cuento en behoefte aan een mindfulle vakantie in Zuid-Spanje? Praat met het team van Anna en gun jezelf een authentiek verhaal.

Reactie schrijven

Commentaren: 0