Een retraite boeken op het laatste moment

Boek je retraite tijdig!

Als ik heel enthousiast vertel over de organisatie van de spirituele reizen, het fijne contact met de deelnemers én derden (busonderneming, accommodaties) in het voortraject, dan wordt er wel eens gevraagd: "maar is er dan níets dat je niet leuk vindt?"

 

Het enige antwoord dat ik daarop kan geven is dat er inderdaad één aspect is waar ik wat minder blij van word en dat is, dat ik het niet helemaal in de hand heb of een retraite kan doorgaan of niet. Mijn ervaring is dat onze deelnemers vaak op het moment dat ze denken "nu wil ik weg", een reis zoeken die gelijk vanaf dat moment zo snel mogelijk vertrekt. Of soms zoekt men een retraite en denkt men "ach, dat duurt nog zo lang, ik heb nog tijd genoeg om te boeken".

 

Dat laatste klopt natuurlijk, maar graag vertel ik je ook een ander aspect over de tijd die er nog rest om te boeken en dan vanuit de organisatie gezien, wat wellicht belangrijk is om te weten. 

 

Als er afspraken met onze accommodaties worden gemaakt over het vastleggen van de reizen, dan blokkeren wij een aantal kamers. Misschien kun je je voorstellen dat deze kamers niet tot de dag voorafgaand aan de start van de reis kunnen worden geblokkeerd. Het zou voor onze hotels financieel heel ongunstig zijn als wij dan de dag van te voren laten weten "oh ja, by the way, de reis kan niet doorgaan, omdat er te weinig deelnemers zijn". Dat is de reden waarom hier goede afspraken over worden gemaakt, waarbij onze accommodaties echt heel erg coulant zijn met betrekking tot deze periode van blokkering.

 

Dat betekent in het geval van onze retraites Wereldreis en Latifa-gebed, dat wij een maand voor aanvang van de reis dienen aan te geven of de reis doorgang kan vinden. Het minimum van 6 deelnemers dient dan dus te zijn bereikt. Bij de Stilteretraite is deze termijn zelfs anderhalve maand, nu het hele hotel door ons wordt afgehuurd. Ervaring leert dat meer dan 50% van de deelnemers in de laatste weken voor een retraite boekt. 

 

En daar zit hem nu de crux. Ik zou het zó heerlijk vinden als onze reizen eerder zouden worden geboekt, zodat al snel duidelijk wordt of een reis kan doorgaan en ik veel deelnemers gelijk dus ook blij kan maken. Als een retraite moet worden afgezegd vanwege te weinig deelnemers (let wel, een maand voor aanvang), dan vind ik dat erg jammer voor deze deelnemers. Het is namelijk heel goed mogelijk dat in de maand voorafgaand aan de reis er nog genoeg deelnemers bij komen en de reis gewoon kan doorgaan, de "laatst termijn boekers". Als het hotel echter is geannuleerd, dienen wij ook de reis te annuleren. En dat is een aspect, dat ik minder leuk vind. 

 

Dit kijkje achter de schermen gun ik jou, omdat ik jou gun dat als jij jouw reis boekt, je ook gelijk zekerheid kunt hebben en je heerlijk mee kan op retraite.

 

Mijn oprechte wens voor Mi Cuento is dan ook dat het minimale aantal deelnemers al snel zal worden bereikt, zodat wij veel deelnemers blij kunnen maken!