Lipstick en hakken op retraite!

Jij, spiritueel? Maar je bent zo "normaal"..!

Op een bijeenkomst voor mensen die zaken met elkaar willen doen, tref ik een groep jonge mannen, die mij vragen wat mijn business is. Als ik hen vertel dat ik spirituele reizen en retraites in Andalusië organiseer, zie ik een groeiend ongeloof. 

 

Het woord spiritueel lijkt iets in hen los te maken. Ze kijken naar me en er wordt een aantal vragen op mij afgevuurd. "Maar je bent zo normaal, en spiritueel dat is toch zo.. zo.. spiritueel?". Als ik vraag wat ze zich daarbij voorstellen dan zijn het hallelujah-roepende mensen op geitenwollen sokken. Niet van deze wereld, constant in hogere sferen. Terwijl ik daar sta op mijn hakken, met een stevige lipstick op mijn lippen, spreid ik mijn armen en zeg: "ik ga zo al jaren door het leven en volgens mij staan mijn voeten best goed op de aarde". Het feit dat ik er in hun ogen "normaal" uitzie, intrigeert ze en ze vragen dan ook door. Ik weet hen te enthousiasmeren en de heren lijken oprecht geïnteresseerd. 

 

Mijn ervaring is dat spiritualiteit vooral te maken heeft met de beleving van jouw innerlijke wereld, zonder daarbij alles wat er om je heen is te vergeten. Om te kijken naar het samenspel van deze werelden. Het gaat niet om een kunstje dat je doet, een geloofsovertuiging (natuurlijk kán dat wel), of hoe je je kleedt of hoe je eruit ziet. Het gaat juist erom dat jij bent wie je bent, helemaal puur en lekker jezelf. En voor mijzelf is dat soms op blote voet en soms op hoge hakken (metaforisch gezien).

 

Op onze retraites zie je dan ook deelnemers die vólop in het leven staan. Moeders met gezinnen, werknemers van allerlei pluimage, alle leeftijden zijn ook vertegenwoordigd. Een retraite is een manier om eens even stil te staan bij het leven van alledag en daar heeft iedereen baat bij. Op welke manier dat je dat doet, in een klooster, met gebed of boeddhistisch, ayurvedisch of wat dan ook, door yoga of meditatie, dat doet er niet toe. De uitnodiging is om naar jouw kern te gaan op de manier die bij jou past. 

 

Ga je ook lekker mee op reis als gewoon mens tussen de gewone mensen?