Mijn Stilteretraite

In oktober ben ik met Mi Cuento Reizen mee geweest als deelnemer aan een heerlijke stilteretraite. Graag wil ik jou vertellen over mijn ervaringen, omdat je misschien, net als ik destijds, nu nog wat twijfelt of je mee zult gaan op spirituele reis of stilteretraite. 

"Je zit te veel in je hoofd, ga maar aarden …" Jeroen-Martijn onderbreekt zachtjes de stilte. Hij ziet mijn gevecht met mezelf en mijn moeheid en hij zorgt ervoor dat ik mijn denken even stopzet en ga voelen. Binnen vijf minuten is de moeheid verdwenen en ben ik weer helemaal in het moment … 

Onze meditatie is afgelopen en ik loop even langs mijn kamer om mijn waterflesje te pakken. Daarna naar beneden waar Mari Carmen in de weer is in de keuken om een lunch voor ons klaar te maken. Ik vul mijn waterflesje buiten bij de bron. Lekker koud water. Als iedereen aan tafel zit, zetten Paco en Mari Carmen de lekkerste gerechten op tafel en smullen we in stilte.

Na het eten gaat iedereen zijn eigen weg. Ik doe mijn wandelschoenen aan en ga naar buiten voor een lekkere wandeling. Ik loop stevig door, voel de zon op mijn huid. De schapen lopen weer in de buurt, ik hoor de belletjes. Op de weg zie ik de schaapsherder al. Hoed op tegen de zon, hoge wandelstok. De schapen grazen onverstoorbaar van het hoge gras. Wat is dit fijn, zo in de natuur zijn in alle rust. En genieten van dit moment. Écht genieten! Ik ga op een muurtje in de zon zitten met uitzicht over het meer. De week gaat aan me voorbij. Wat maakt deze week zo bijzonder?

Het begint bij het vertrouwen in Mi Cuento. Ik weet al uit ervaring dat Ans van elke reis een feestje maakt. Tot in de puntjes verzorgd. Het persoonlijke eerste mailcontact na de aanmelding, de duidelijke informatie vooraf en daarna de reis waar je zelf helemaal niet meer over hoeft na te denken. Bij de ontmoetingsplek op het vliegveld heet begeleider Jeroen-Martijn ons enthousiast welkom. Hij deelt onze reispapieren uit met voor ieder een persoonlijk tintje. Hij loodst ons door de douane en laat ons daarna rustig kennismaken terwijl hij voor de hele groep koffie en thee haalt. Onze tweede begeleider Marloes treffen we in Malaga, waar ze ons, met bus en chauffeur, verwelkomt. In de bus liggen waterflesjes klaar voor iedereen en Marloes heeft gezorgd voor mandarijnen en lekkere Andalusische peertjes.

We verblijven tijdens deze stilteretraite in La Morata, waar ik me vanaf het eerste moment thuis voel. Het huis van Paco en Mari Carmen ligt midden in de natuur en op het grote dakterras heb je een prachtig uitzicht over de omgeving (en 's avonds op een schitterende sterrenhemel): een heerlijke plek voor de bijeenkomsten en meditaties. Een plek om tot rust te komen. Elke dag staat het programma op het bord en meditaties worden afgewisseld met lekker eten en vrije tijd.

De begeleiders maken de stilteweek tot een prachtige ervaring. Jeroen-Martijn, met zijn humor en warme aanwezigheid, zo sterk in zijn begeleiding. Ziet al waar je vast zit, voordat je het zelf doorhebt. Laat je los als het gaat, houdt je vast als je het nodig hebt. Lieve, warme Marloes die zoveel weet over de natuur en ons met mooie, indringende rituelen de weg wijst naar onszelf. Ze leeft vanuit haar hart en krijgt daarmee gelijk een plek in het mijne. Wat leer ik veel en wat geniet ik hiervan.

De groep is klein en voelt al gauw hecht. Wat we deze week met elkaar meemaken is bijzonder, voor iedereen op zijn eigen manier. We delen in stilte en ja, dat kan. Het is zo mooi om mee te maken: je eigen weg gaan in de stilte maar je toch veilig en omringd voelen door de anderen in de groep. Hoe bijzonder is dat?

Ik twijfelde best wel voordat ik de knoop doorhakte om me aan te melden voor deze reis. Hoe zou het zijn: een week met een groep onbekenden? En die stilte, zou ik dat wel volhouden? Nu weet ik dat het afscheid nemen van elkaar en van La Morata niet makkelijk zal zijn.  Ik heb deze week gehuild van dankbaarheid, mezelf uit de knoop gehaald, zo veel verbinding gevoeld met mezelf en de anderen, veel gelachen. En vooral heel erg genoten. Dit is echt een groot cadeau voor mezelf. Ik hoop mijzelf binnenkort weer een spirituele reis cadeau te kunnen doen.

Liefs, Carmen

Reactie schrijven

Commentaren: 0