Feniks


De feniks is een mythologische vogel die na een bepaalde periode verbrandt; uit zijn as herrijst een nieuwe feniks. Sterven om herboren te worden. 

 

In de afgelopen stilteretraite, van mei dit jaar, komt het beeld van de feniks een aantal keren bij mij langs in dromen, meditaties en inzichten. Ik laat de woorden die erbij horen door me heen gaan: transformeren, herboren worden, herrijzen. Ze voelen enerzijds overweldigend en groots en anderzijds aards en uitnodigend.

 

Er is iets bijzonders gebeurd in mij die week: ik maak volop contact met mijn buik. En niet zoals ik gewend ben vanuit strijd en afwijzing maar vanuit zachtheid. Mijn hand rust veel op mijn buik, koesterend en beschermend.

 

Mijn buik en ik, al een leven lang samen. Mijn buik herbergt thema’s als pantsering, verbergen, onveiligheid en bedekken. In mijn buik woont het jongetje dat zo knokte om zijn plek in het leven te vinden. De buik die ik te dik vind, die ik veroordeel en die ik afwijs. Ik voel een diep verlangen om los te laten, af te vallen en mijn buik te eren. Ik besluit diep van binnen om hier gehoor aan te geven. Spiritualiteit en aardse praktijk gecombineerd.

 

Precies één week later lig ik op de Eerste Hulp van het ziekenhuis met een toenemende en zeer heftige buikpijn. Uiteindelijk blijken galstenen, een gebarsten galblaas en een flinke ontsteking het probleem. En in een pittige operatie wordt er letterlijk veel vuil en viezigheid verwijderd. Mijn buik is bont en blauw, vol gaten van de operatie, en voelt alsof er een vrachtwagen over heen is gedenderd.

 

Als ik na een paar dagen google op de spirituelere betekenis van galstenen blijkt dat dit gaat over uiten, het niet inslikken van emoties, met name om boosheid niet binnen te houden maar te uiten, maar ook over echt een keuze maken. Ik voel het als een uitnodiging. Voor mij voelt het alsof alles met elkaar samen valt. Het verlangen naar verandering, het opruimen van oud vuil en een concrete uitnodiging om aan de slag te gaan. Verlangen omzetten in daadkracht!

 

En dus ga ik meer bewegen en gezonder eten. Raak mijn buik liefdevol aan en dank het voor de bescherming van al die jaren. Ik start met therapie om het echt veilig te maken voor dat kleine jongetje dat ik ooit was. Zo wil ik stap voor stap afscheid nemen van mijn buik, dankbaar, liefdevol, krachtig.

 

En dan hoop ik als een feniks te herrijzen in mijn eigen leven, met achterlating van wat overtollige kilo’s.  Zo praktisch kan transformeren zijn!

Onze blogs kun je als eerste lezen als je je abonneert op onze Prikkelpost; je ontvangt deze dan als nieuwsbrief in jouw digitale brievenbus!

Reactie schrijven

Commentaren: 0